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Q1: What is the Cost Sharing Sidewalk Repair Program? 
 

A: This is a program to help property owners or tenants maintain and repair their sidewalks and 
recoup some of the costs associated with the maintenance and repair.  
 

Q2: Why is the property owner responsible for repairing and maintaining the 
City’s sidewalk? 
 

A: Pursuant to section 5610 of the Street and Highway Code, landowners adjacent to public 
sidewalk areas are responsible for maintaining such sidewalk areas in a safe condition that does 
not interfere with the public’s convenience. This is a state law, however, the City acknowledges 
that this can create a financial burden to the homeowner, and thus has created the cost sharing 
sidewalk program to alleviate some of that burden. 
 

Q3: Who can apply for the program? 
 

A: Any citizen who owns or rents property within the City limits is eligible for the program. If 
you are renting, you will need the property owner’s permission.  
 

Q4: What are the program requirements? 
 

A: In order to be eligible for the program you must meet all the following requirements: 
1) The property must be located within in the City limits  
2) An application must be submitted and approved prior to work beginning 
3) Must apply for all appropriate permits 
4) Work must pass City inspection(s) at completion 

 

Q5: Can I make the repairs myself? 
 

A: You may make the repair yourself as long as there is no curb, gutter, or drive approach work 
being completed. All curb, gutter, and drive approach work must be completed by a licensed 
concrete contractor. All work must pass city inspection(s) upon completion. Please see question 
four (4) for the general program requirements.  
 

Q6: How is my reimbursement amount calculated if I complete the work 
myself? 
 

A: With an approved application on file, you may submit the square footage of the area being 
repaired or replaced along with any receipts for materials. Once the work passes inspection, 
you will be reimbursed ten dollars ($10) per square foot of repaired or replaced sidewalk. You 
may also submit permit costs or tree replacement costs which are eligible for 50% cost 
reimbursement. A maximum reimbursement of $2,500 is allowed per property.  
 

 
 



 

 

Q7: Who can do the repair work for me?  

 

A: You may hire a handyman for jobs under $500 (including labor and materials) or a licensed 
contractor to complete the work. All curb, gutter, and drive approach work must be completed 
by a licensed concrete contractor. All work must pass city inspection(s) upon completion. The 
handyman or contractor must be able to show proof of having a city business license. Please 
see question four (4) for the general program requirements.  
 

Q8: How is my reimbursement amount calculated if I hire someone to complete 
the work? 
 

A: With an approved application on file, you may submit copies of any invoices along with 
receipt of payment. Once the work passes inspection, you will be reimbursed 50% of the 
submitted invoices. You may also submit permit costs or tree replacement costs which are 
eligible for 50% cost reimbursement. A maximum reimbursement of $2,500 is allowed per 
property.  
 

Q9: My contractor is requiring payment in full. How do I know the work satisfies 
City requirements? 
 

A: For your protection, the City of Lemoore does not recommend payment in full until the work 
passes a final inspection. Please call the Public Works office at (559) 924-6744 to schedule an 
inspection.  
 

Q10: Can I get reimbursed for the cost of removing and replacing a tree that has 
damaged my sidewalk? 
 

A: Yes, you may submit invoices or receipts for expenses resulting from removing and replacing 
a tree that is causing sidewalk issues if you are repairing the sidewalk as well. The proper 
permits must be on file and all replacement trees must be on the city approved tree list.  
 

Q11: Can I get reimbursed for multiple properties that I own? 
 

A: Yes, currently there is no cap on how many properties a property owner may receive 
reimbursement for, however, each property must have a separate and complete application. 
Each applicant may only have one active application on file at a time. Work must be completed 
on said property before applying for a subsequent property.  
 

Q12: Can I be reimbursed for my permit costs? 
 

A: Yes, permit costs are eligible for 50% cost reimbursement. Be sure to save your receipts! 
 

Q13: How quickly will I receive my reimbursement? 
 

A: All receipts must be turned in within 60 days of an application being approved. A check will 
be issued within 2 weeks after receiving all receipts. Please ensure the correct address is listed 
on the application, as all reimbursement checks will be mailed.  
 



 

 

Q14: How long do I have to repair my sidewalks? 
 

A: You have 60 days from the day your application is approved to complete the work and 
submit invoices to be eligible for reimbursement. 
 

 
Q15: How much money can I be reimbursed? 
 

A: The maximum reimbursable amount is $2,500 per property. Depending on who completes 
the work you are eligible for $10 per square foot of repaired sidewalk or 50% of the invoiced 
amount. Please see questions six (6) and eight (8) for how reimbursement amounts are 
calculated. 
 

Q16: Is the sidewalk on my private property eligible for the program? 
 

A: No, only the sidewalk that exists on the public right of way is eligible for the program. If you 
choose to repair sidewalk on your private property as well, you would be responsible for 100% 
of the cost of that portion of sidewalk. You may only submit for reimbursement invoices for the 
public sidewalk. Please seek clarification from our Public Works Department prior to 
construction if you are unsure of the lines distinguishing public right of way and private 
property.   
 

Q17: Can I hand mix my own concrete? 
 

A: No, concrete must be purchase from an approved concrete batch plant. The following are 
examples, not recommendations, of where you may get approved concrete batches: CEMEX, 
South Valley, or Viking.   
 
For any other questions regarding the City’s Cost Sharing Sidewalk Repair Program, please call 
Public Works at (559) 924-6744 or email pw@lemoore.com. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The City of Lemoore reserves the right to update and modify this document, at its discretion, without notice.  
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